Assisenproces – De Badkuipmoord – Dag 2

Op 20 oktober is de virtuele Asissenzaak van productiehuis Uitgezonderd. van start gegaan. Meer dan 7500 juryleden zullen zich binnen een week uitspreken over het al dan niet schuldig zijn van Cathy Desutter, echtgenote van het slachtoffer Luc Maes. Om jullie op de hoogte te houden, heeft Musical Vibes drie reporters uitgestuurd om jullie een zo volledig mogelijk beeld te geven. Hieronder hun verslagen!

Dag 2 – gerechtsreporter EF

Tweede dag van het assisenproces van Cathy Desutter. Nadat gisteren het algemene kader werd geschetst, zijn vandaag de eerste getuigen aan bod gekomen. Eveneens licht Meester Collin een tipje van de sluier rond zijn verdedigingsstrategie op: hij zal niet enkel wijzen op de gaten in het dossier van Procureur Durieux, maar ook andere mogelijkheden suggereren.

Als eerste getuige, kwam Annie De Gelder, buurvrouw van Luc en Cathy. Zij was thuis op de morgen dat Cathy Luc dood in bad vond en ging hem mee uit bad halen in een poging hem te redden. Haar getuigenis laat alle opties open en geeft voornamelijk een inzicht in het dagelijks leven van Cathy en Luc.  Ze is ervan overtuigd dat Cathy haar echtgenoot nooit zou vermoorden, ze ziet hem daar veel te graag voor!

Vervolgens zagen we Myriam Desutter, zus van beschuldigde Cathy. Cathy is die nacht effectief blijven slapen, maar ze was grotendeels alleen ’s avonds omdat Myriam een koorrepetitie had. Cathy wist daar op voorhand van maar wou een rustig avondje voor tv hebben.

Als derde getuige hoorden we Doctor Keppens, gereputeerd psychiater. Hij kende en behandelde Luc Maes niet, maar hij geeft een beeld van de psyché bij ALS patiënten. Zelfmoord en euthanasie zijn bij zulke zieken, zeker in een vergevorderd stadium veel voorkomend.

Wetsdokter Martens kwam ook nog enkele extra feiten vertellen, feiten die ze voor de volledigheid beter bij de inleiding gisteren had verteld. Luc Maes was een twaalftal uur dood toen ze ter plaatse was, wat zijn overlijden tussen 20 en 22u plaatst. Ook is het door de interne bloedingen onmogelijk dat de verwondingen aan zijn enkels en onderbenen na de dood zijn aangebracht. Uitsluitsel over de leeftijd van deze letsels geeft ze echter weer niet, wat ruimte voor interpretatie laat.

Eddy Martin, patron van het stamcafé van Luc en vriend van vele jaren getuigt over het karakter van het slachtoffer. Het was een vechter, iemand die alles wat hij deed heel gedreven deed. Maar volgens hem ook iemand die veel moeite zou hebben met het verliezen van zijn mogelijkheden. Hij vertelt ook over de gokverslaving die Luc ontwikkelde nadat hij geen biljart meer kon spelen.

Laatste getuige is Stan Moreels. Naar eigen zeggen de beste kameraad van Luc. Hij gelooft nooit dat Luc het leven zou hebben opgegeven, net omdat het zo’n vechter was. Hij heeft hem er in alle geval nooit over horen praten. Hij weet te vertellen dat Luc bij patron Eddy een gokschuld van €30.000 heeft openstaan, iets wat Eddy later nog bevestigd. Luc speelde niet alleen op de Bingo in het café van Eddy, maar gokte ook op de paarden, iets waar hij geen kennis van had.

Cathy Desutter getuigt dat zij van die gokschulden wist, maar pas recent had Luc het verteld. Ze heeft het vertikt om die af te betalen, iets wat een ruzie veroorzaakte.

Stof genoeg voor de jury om in overweging te nemen. Voor Procureur Durieux is het duidelijk, door alle problemen die Luc veroorzaakte, wilde Cathy van hem af. Ze had het motief en ze had de opportuniteit, haar zus woont op 45 minuten van de echtelijke woonst en die was ongeveer drie uur weg. Er is niemand anders die een echt motief heeft volgens haar.

Meester Collin is het daar alvast niet mee eens. Hij wijst ook op het ontbreken van duidelijkheid rond de ouderdom van de wonden aan Lucs onderbenen en wijst op de gokschulden. Zijn die misschien geen motief? Kan dit zomaar uitgesloten worden? Wordt morgen vervolgd!

Dag 2 – reporter MV

Cathy verbleef een nacht bij haar zus, maar deze laatste bleef geen hele avond thuis . Zij moest naar een extra koorrepetitie, die Cathy de uitgelezen kans gaf om terug te keren naar huis en haar man te vermoorden. Haar zus is drie uur weggeweest, nadat ze om 19.30u vertrok. De wetsdokter vertelt later dat Luc tussen 20uur en 22uur is vermoord. Het duurt drie kwartier om van haar zusters huis naar haar eigen huis te rijden. Een moeilijke rekensom is dit niet. Daarnaast zegt de wetsdokter dat de blauwe plekken op de onderbenen voor de dood waren ontstaan. Ze konden dus niet veroorzaakt zijn door Luc uit het bad te heffen, nadat Cathy hem had aangetroffen. Het DNA dat op Luc is teruggevonden is dat van de echtgenote: Cathy. Later komen twee getuigen die bevriend waren met Luc hun verhaal vertellen. Ze vertellen allebei dat Luc gokverslaafd was en dat hij ongeveer 30 000 euro aan schulden had bij één van hen. Cathy kwam dit later pas te weten, maar wou niets terugbetalen. Luc was hier woedend over en zei dat Cathy hem niet steunde. Was dit de druppel om een moord te overwegen?

Dag 2 – reporter DS

Zowel de buurvrouw als haar zus vertellen dat Cathy nooit haar echtgenoot zou vermoorden. Ze deed alles voor hem, dus waarom dan haar grote liefde vermoorden? De psychiater vertelt dat vele ALS-patiënten euthanasieoverwegingen hebben. Als na een tijd niets meer gaat, beseffen ze dat niets meer zal zijn hoe het ooit was. Kan dit niet zijn gebeurd bij Luc? Hij had ook geldschulden van ongeveer 30 000 euro bij één van zijn beste vrienden. Dit zou natuurlijk ook een motief kunnen zijn om zelfmoord te plegen, zeker in combinatie met zijn emotionele en fysieke toestand.