Op Hoop van Zegen

Op Hoop van Zegen is een oer-Hollandse musical, aldus de website van De Graaf & Cornelissen over dit (verfilmde) stuk. Echt Nederlands is het absoluut, de mannen verdienen de kost als visser en gaan met regelmaat de strijd tegen het water aan. Veel Nederlandse spreekwoorden komen dan ook uit dit zeemans verleden, waarvan er één in de musical veel terug komt: de vis wordt duur betaald. Want ondanks dat er veel schepen uitvaren, komen er maar weinig terug. De statische musical is dan ook erg goed als geschiedenis verhaal en laat het publiek ook echt de wanhoop van de vissersvrouwen voelen, maar is niet een heel spektakel.

Mannen verliezen aan het water

De musical begint met een scène waarin alle vrouwen uit het vissersdorp bijeengekomen zijn aan de kade. Eén van de schepen komt terug en met angst en beven wachten de dames op de terugkomst van hun geliefden. Al vrij vlot is het duidelijk dat Truus (Joke de Kruijf) haar man verloren is, hij staat namelijk niet op het dek te zwaaien met een rode zakdoek. En deze vaart heeft ook Reder Bos veel gekost, de vangst is niet voldoende om het hoofd mee boven water te kunnen houden. Om toch geld in het laatje te brengen, wordt door advocaat/accountant Kaps (Rolf Koster) in samenwerking met de reder besloten om een nog niet af schip, verzekerd te water te laten gaan. Aan boord gaan Geert (Gijs Stallinga), een marinier die na een opstootje met een meerdere niet meer welkom is bij de zeemacht en half jaar in de cel doorbrengt. Ook zijn jonge broertje Barend (Robin Smits) wordt overgehaald om mee te varen, ook al weet moeder Kniertje (Mariska van Kolck) wat voor gevaren een zeemansleven met zich mee kan brengen.

Mariska van Kolck overtuigt als Kniertje, op het podium ziet ze er doorleeft uit en zo zingt ze ook

Rustige, ingetogen en soms zelfs sombere musical

Al zingend leert het publiek de verschillende personages kennen. En ook het schip wordt uitgebeeld door een echt persoon. Melissa Groeneveld is ‘De Hoop’ en gaat geheel in stijl gekleed in witte jurk met scheepstouw en geknoopt haar. Als verleidster wordt de boot neergezet en met loepzuivere stem zingt de actrice de mannen de schuit in. Als Mathilde is Joke de Kruijf weer lekker scherp en een tikkeltje arrogant. Haar stem past goed bij het personage dat zij vertolkt. Ook Mariska van Kolck overtuigt als Kniertje, op het podium ziet ze er doorleeft uit en zo zingt ze ook. Bij het slotapplaus staan de tranen haar daadwerkelijk in de ogen, na haar zingende relaas over het verlies van twee zonen. Een echte verrassing was Jo (Linda Verstraten), een prachtige zachte stem en wat mag zij een mooie liedjes zingen. De momenten waarop de vrouwen samen zingen, wat vaak gebeurt, zijn perfect uitgevoerd en vaak nog prettiger om naar te luisteren. Dit alles wordt samengebonden door de muziek, qua melodie lijken de zangpartijen erg op elkaar, af en toe kracht bijgezet door een elektrische gitaar.

Met 71-jaar is Bill van Dijk nog niet afgeschreven

Ook de mannen bezingen hun leven, Simon (Stephan Mooijman) bijvoorbeeld die al vrij vlot doorheeft dat het te water laten gaan van de Hoop, doorgestoken kaart is. Menselijk maar toch uitgekookt wordt Reder Bos neergezet door Bill van Dijk, die met 71 jaar echt niet onder doet voor de rest van de cast.

Grote productie, weinig veranderingen aan decor

Wat betreft het toneel wordt de aandacht getrokken door een groot wit vlak op het podium. Deze is kade, woonkamer en kroeg en wordt omlijst door eenvoudige houten kratjes. Op de achtergrond de lucht met wolken en de boeg van een schip. Een eenvoudig decor dus, wat goed past bij het verhaal, alleen is het wel jammer voor zo een grote productie. Op een bepaald punt zinkt de Hoop en daarbij schieten, vrij amateuristisch, de panelen van het schip af. De focus ligt dan ook echt op de vrouwen en mannen die op het toneel staan.

Een prettige musical om naar te kijken voor wie van eenvoud en rust houdt

Al met al is Op Hoop van Zegen een prettige musical om naar te kijken voor wie van eenvoud en rust houdt. Uiteraard worden de naam van de boot én het onderwerp van de musical regelmatig gebruikt als woordspeling, zo heeft Bill van Dijk op een gegeven moment de hoop laten varen en houdt hij nog maar het net hoofd boven water. Een leuk detail in deze musical, die al uit het begin van 1900 stamt en met enkele kleine aanpassingen nog steeds interessant is om naar te kijken.

Op Hoop van Zegen is tot juni 2019 in de Nederlandse theaters te zien. Voor meer informatie en tickets: www.degraafencornelissen.nl.

Door Laura Winters

Foto’s: Annemarijn Clement

[nggallery id=306]