Ketnet Musical Troep!

Het einde van de krokusvakantie is voor de jongerencast van de nieuwste Ketnet Musical de start van een groot avontuur. Een avontuur dat ondertussen al even bezig is, want opnieuw kon televisiekijkend Vlaanderen de zoektocht naar een nieuwe cast op de voet volgen. Ketnet en Studio 100 slaan met Ketnet Musical Troep! al voor de vijfde keer de handen in elkaar. Het resultaat van die samenwerking ging op zaterdag 9 maart in première in het Plopsa Theater in De Panne.

Stinkendgoede voorstelling met een boodschap

Wat ooit een gezellig pleintje was waar jongeren elkaar ontmoetten, is nu een echt vuilnisbelt geworden. Stadsarbeider Dimitri (Michiel De Meyer) is het beu dat mensen zomaar afval op het plein blijven dumpen en geeft het stilaan op. Maar dat is buiten enkele tieners gerekend. Ze kunnen het niet langer aanzien dat hun ooit zo geliefde pleintje in een stort is veranderd en gaan over tot actie. Ze krijgen hierbij de hulp van Dimitri en Claire (Maureen Vanherberghen), een enthousiaste secretaresse. In een mum van tijd krijgt het grauwe, stinkende plein weer een ziel, maar dan duikt er alsnog een stoorzender op…

Tonnen energie die vanaf de eerste minuut op de zaal wordt afgevuurd

In tijden van klimaatspijbelaars is het duidelijk dat jongeren zich zorgen maken over hoe het er met onze planeet aan toe gaat. Ketnet Musical Troep! speelt in op dit meer dan ooit actuele thema. Erg slim gezien van de makers, en zo krijgen de jonge toeschouwers niet alleen een bruisende en enthousiaste voorstelling met een vleugje romantiek te zien, maar leren ze ook iets bij.

Weken-, zoniet maandenlang hebben de Troepers zich voorbereid. Ze hebben dan ook lang naar het moment van de première uitgekeken. Dat resulteert in tonnen energie die vanaf de eerste minuut op de zaal wordt afgevuurd. Velen staan voor de eerste keer op een podium en daar is weinig van te merken. Af en toe schemeren de zenuwen wat door in de stemmen, maar dat doen de puike acteerprestaties je al snel vergeten.

Komisch duo-gewijs vliegen Michiel De Meyer en Maureen Vanherberghen door de voorstelling als twee ongeleide projectielen

Te beginnen met Ilya Koers en Flore De Vogelas, die door regisseur Tijl Dauwe en zijn medejurlyleden Laura Tesoro en Giovanni Kemper uitgekozen werden om de rollen van Ryan en Elsie te spelen. Ryan is een complex personage; een stoere gast die elk meisje om zijn vinger weet te draaien, maar die tegelijk ook een klein hartje heeft en over een groot rechtvaardigheidsgevoel beschikt. Ilya brengt deze twee kanten perfect naar voren. Stoer, emotioneel en oh ja, ook erg grappig bij momenten. Ook Flore zet de evolutie die haar personage Elsie doormaakt overtuigend neer: van een verlegen meisje naar een mondige tiener die voor haar idealen durft op te komen. Maar vooral de vereiste chemie tussen de twee hoofdrollen spat van het podium af. Van de overige sprekende rollen, valt vooral Jules Blanckaert als het jonge, beloftevolle voetbaltalentje Dries op. Met de timing van een comedian en enkele opvallende uitspraken brengt hij de hele zaal aan het lachen.

Net zoals elk jaar wordt de cast op het podium bijgestaan door twee volwassen acteurs. Dit jaar is die eer weggelegd voor Michiel De Meyer en Maureen Vanherberghen. Komisch duo-gewijs vliegen ze door de voorstelling als twee ongeleide projectielen. Een leuk duet, hilarische situaties en dolkomische oneliners tillen de voorstelling naar een hoger niveau. Maar elk jaar opnieuw schuilt de kracht van de Ketnet Musical niet in de hoofdrollen of de volwassen rollen an sich, maar in de groepsdynamiek. De groepsnummers zijn zo krachtig en de choreografieën zo leuk gevonden, dat het publiek het handgeklap op die momenten niet kan bedwingen. Je ziet aan alles dat de Troepers de tijd van hun leven hebben.

Een goed uitgebalanceerde voorstelling met leuke extra’s en oog voor detail

Het verhaal wordt ondersteund door een zeer inventief decor. Door te werken met projecties krijgen de grauwe appartementsgebouwen in een, twee, drie een andere invulling. En ook het integreren van filmpjes in de voorstelling zorgt voor afwisseling. Alle decor- en scènewissels verlopen overigens erg vlot. Ketnet Musical Troep! wordt hierdoor een goed uitgebalanceerde voorstelling met leuke extra’s en oog voor detail; een amusante voorstelling vol humor, maar ook met een mooie moraal. Of zoals de Troepers het zouden zeggen: #eenmusicalvoorjongenoud!

Ketnet Musical Troep! is nog tot en met 1 juni te zien in De Panne, Oostende, Hasselt, Gent en Antwerpen. Voor meer informatie en tickets, surf naar www.studio100.com.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier