Mozart! – de Musical

Componist, Oostenrijker, 18de eeuw, wonderkind, De Toverfluit. Het zouden zomaar even de vijf trefwoorden kunnen zijn bij Wolfgang Amadeus Mozart in De Slimste Mens Ter Wereld. Zo kennen de meeste mensen hem ook. De musical, een samenwerking tussen Music Hall en de Vereinigte Bühnen Wien, gooit het over een compleet andere boeg en toont wie Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart écht was.

Mozart: de strijd tussen de man en het genie

De focus ligt in de voorstelling dus op de persoon achter Mozart. Op enkele verwijzingen naar opera’s en symfonieën na, komt het werk van de componist zelf niet aan bod. In plaats daarvan wisselen gevoelige ballads, leuke deuntjes en stevige rocknummers elkaar af. Mozart wordt als het ware afgebeeld als een echte rockster en dat was hij eigenlijk ook wel. Hij hield er niet van om in de pas te lopen, deed gewoon zijn eigen ding, hield van gokken en vrouwen en gooide het geld door ramen en deuren naar buiten. Het is fascinerend om de muzikale grootmeester op een andere manier te leren kennen.

De afwisseling in de nummers, de variatie in personages en de sterke stemmen houden het publiek tot het einde geboeid

In het stuk staat de strijd tussen de mens Mozart en zijn genie centraal. Dat genie, de kleine Amadé, volgt hem overal. Onzichtbaar voor de overige personages is hij de hele tijd bezig met het schrijven van muziek. Wanneer Amadés inkt leeg is, steekt hij met zijn veer in Mozarts arm om met zijn bloed verder te kunnen schrijven. Of hoe datgene wat hem zo groot gemaakt heeft, uiteindelijk ook stilaan zijn dood wordt…

Mozart is een doorgecomponeerde musical die je vanaf de eerste noot vastgrijpt. De afwisseling in de nummers, de variatie in personages en de sterke stemmen houden het publiek tot het einde geboeid. De groepsnummers van de eerste akte zijn jammer genoeg niet altijd even verstaanbaar en ook tijdens enkele solo’s gaan er hier en daar enkele zinnen verloren door het, overigens schitterende, orkestgeweld. De tweede akte doet het op dit vlak veel beter. Ook inhoudelijk krijgt het verhaal hier meer body. Zo’n dramatisch levensverhaal als dat van Mozart vraagt om een grootse opvoering. Immense projecties zorgen voor de juiste sfeer, een talrijk ensemble voor krachtige groepsnummers en een draaiend speeloppervlak maken enkele scènes net dat tikkeltje spectaculairder.

Het nummer ‘Hoe werp ik ooit mijn schaduw af’, inclusief torenhoge uithaal, is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de show

Ruben Van Keer heeft met Mozart zijn eerste hoofdrol in Vlaanderen beet. Die rol is meteen heel complex: Mozart houdt van zijn  vader, maar volgt zijn raad zelden of nooit op; hij houdt van zijn vrouw, maar geeft haar niet alle aandacht die ze verdient; hij wil beroemd worden, maar stoot op zijn pad enkele hoogwaardige mensen tegen de borst. Een wonderkind met een gestoord kantje dus. De geniale componist, alsook zijn gebreken worden door Ruben moeiteloos uitgebeeld. Dramatisch groots acterend wanneer het kan, ingetogen wanneer het moet. Ook vocaal doet Ruben iedereen versteld staan. Het nummer ‘Hoe werp ik ooit mijn schaduw af’, inclusief torenhoge uithaal, is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de show. De mini-Mozart, Amadé, wordt gespeeld door Dries Van Cauwenbergh. Zijn personage zegt quasi niets en dus moet Dries het enkel met zijn acteertalent doen. Hij staat vaak op de scène en valt nooit uit zijn rol en ook het samenspel met Ruben klopt perfect.

Veel belangrijke personen kruisen Mozarts pad. Zijn vrouw Constanze Weber is er daar één van. Ze is een liefdevolle echtgenote, maar tevens ook een eenzame vrouw. Piek van der Kaaden geeft deze tweestrijd mooi weer, met als summum het emotionele nummer ‘Altijd wordt er ergens gedanst’. Paul Vaes valt dan weer op als de bezorgde vader van Mozart, Lillian Maandag als de liefdevolle zus, Tim  Saey als de gemene aartsbisschop Hieronymus Colloredo en Ilse La Monaca als de ‘boze schoonmoeder’ Cäcilia Weber. Ana Milva Gomez vervoegt de hoofdcast. Zij speelt Barones Von Waldstätten, die Mozart overtuigt om naar het grote Wenen te trekken, op een kalme en mysterieuze manier. Ana heeft tevens enkele prachtige nummers op haar naam staan.

Mozart! – de Musical is vooral een strijd voor de vrijheid, waarmee de voorstelling dan weer een boodschap van alle tijden bevat

Kortom, in Mozart! – de Musical staat de korte, doch intense levensstrijd van de bekende componist centraal. Een strijd met zijn vader, een strijd met zijn genie en vooral een strijd voor de vrijheid, waarmee de voorstelling dan weer een boodschap van alle tijden bevat.

Mozart! – de Musical is nog de hele kerstvakantie te zien in de Antwerpse Stadsschouwburg. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier