I Love You Because

Mithe vzw, het musicalgezelschap uit Leuven, vond het een leuk idee om I Love You Because op de planken te brengen. Deze romantische komedie wordt verteld door zes (+ twee) acteurs en actrices en hoewel het een minimalistische productie kan lijken, zit er veel meer onder de motorkap dan een eerste indruk laat vermoeden!

Dubbele bravo

I love You Because schetst enkele dagen of weken uit het leven van Alex, zijn broer Jef en de zussen Roxanne en Marie. Alex heeft zijn leven goed voor elkaar en zijn toekomst is reeds helemaal uitgestippeld. Wanneer hij zijn verloofde Kathy in bed vindt met iemand anders en ze te kennen geeft niet verder te willen gaan met hem, stort zijn wereld in. Broer Jef is er gelukkig om hem met raad en daad bij te staan. Marie heeft ook net een relatiebreuk achter de rug en Roxanne legt haar uit dat het allemaal puur wiskundig is en ze enkele maanden moet fladderen om te herstellen van die breuk. De vier komen elkaar tegen op een double date, geregeld via Tinder…

De Kring in Kessel-Lo is nog altijd geen ideale theaterzaal. Wanneer Mithe dan beslist om deze musical met alleen pianobegeleiding te spelen en de acteurs akoestisch te laten werken, komt er in een klap een hele uitdaging bij. Niet alleen is een enkel pianobegeleiding moeilijker voor de acteurs, ook het akoestische gegeven houdt veel meer in dan te werken met micro’s. De vreselijke akoestiek van de zaal moet aangepast worden, de piano (wel versterkt) mag de spelers niet wegduwen, maar toch een mooi geheel vormen met hen en de spelers moeten er zelf op letten om elkaar niet te overstemmen. Voeg daarbij het bouwen van een volledige tribune en de technische ondersteuning om lichten te kunnen ophangen en je hebt al een goed beeld over de moeilijkheden die moeten overwonnen worden voor er ook nog maar een noot gezongen is!

De acteurs werken hard op het podium en hebben duidelijk hard geoefend aan hun onderlinge balans

Er mag gerust gezegd worden dat al het harde werk een mooi gelukt resultaat geeft. De acteurs zijn bijna vlekkeloos verstaanbaar, tijdens de spelscènes en tijdens de songs. De keuze om de piano enkel uit monitors te laten klinken is zeker goed, al had er nog een kleine opvulling richting publiek mogen bij zijn, enkel om de muziek iets voller te laten klinken. De acteurs werken hard op het podium en hebben duidelijk hard geoefend aan hun onderlinge balans. Ze leveren hier puik werk af en de iets minder krachtige zangers zijn ook altijd te horen. Spelmatig staan ze er al goed, al zit er nog duidelijk marge in om nog verder te groeien en alles een maatje echter te maken.

Regisseur van dienst Dries Coomans levert een mooi werk af. De verschillende scènes worden keer op keer goed gesitueerd en dit gaat mee door het eenvoudige maar goed werkende lichtplan. De vele scènewissels duren net iets te lang, hier zou wat vroeger kunnen ingezet worden, door gebruik te maken van het licht. Nu en dan zijn er enkele scènes die iets te lang statisch blijven. Maar al bij al staat er een mooi in elkaar gestoken show!

Ondanks de return to basics, heeft dit team een smaakbare musical weten neer te zetten

Het verhaal van I Love You Because is zeer melodramatisch. Het open einde aan de pauze zou ook een ideaal eindpunt zijn. Maar de schrijvers kozen ervoor om de meligheid op te drijven in een tweede akte. Waarschijnlijk om het feel-good gehalte hoog genoeg te houden. Maar niet geklaagd, de humor in deze musical is van een goed niveau en de vertalingen van Dries Coomans en Kristel Lamerichs werken ook daar heel goed. Ondanks de return to basics, heeft dit team een smaakbare musical weten neer te zetten. Een dubbele prestatie om fier op te zijn!

I Love You Because is reeds helemaal uitverkocht. Meer informatie vind je op www.mithe.be.

Door Patrick Defort 

Foto’s: Patrick Defort