Kerstmagie

Een magisch verhaal doorheen een prachtige locatie, dat is wat Kerstmagie je belooft. Met de vijfde editie in het kasteel van Westerlo en ondertussen vijf andere kastelen waar er een van de Kerst-magische verhalen te zien is, heeft Historalia al een hoop ervaring hierin opgebouwd. Niet alleen in het maken van verhalen, ook de amateur acteurs krijgen jaar na jaar extra ervaring. Met allemaal mensen uit de buurt die weken in een indrukwekkende omgeving mogen werken, zorgt het gegeven dadelijk voor een sterke lokale verankering. Musical Vibes ging kijken op de eerste speeldag in Westerlo.

Cultuur en erfgoed

Producent Historalia doet zijn best om alle magie-troeven aan zijn kant te hebben. Je stapt het kasteeldomein op en wat er primeert is de stemmige versiering van de oprijlaan. Met lichtjes en vuurkorven word je naar het mysterieus verlichte kasteel geleid. Het ontvangst gebeurt in een grote tent die binnenin heel gemoedelijk is ingericht. Langs buiten zou ze nog een beetje Kerst-vermomming mogen krijgen om niet zo uit te steken tegen de rest van de omgeving. In en naast de tent zijn er drankjes en hapjes te krijgen, ideaal om je wandeling even gezellig af te sluiten!

De wandeling begint met een korte inleiding op het verhaal, gegeven door de lakei die de groep doorheen het verhaal zal gidsen. Daarna vertrek je op een tocht van een uurtje doorheen verschillende ruimtes van het kasteel, allemaal knap versierd, volledig in het kader van het verhaal. Wat volgt is een aaneenschakeling van korte scènes. Op een uur kan je geen heel uitgewerkt verhaal maken, maar toch vormen deze korte toneeltjes samen een magisch stuk met natuurlijk een goed einde! Er is heel veel ruimte voor publieksparticipatie en daar maken vooral de kinderen dankbaar gebruik van. Dit is geen eenvoudig gegeven voor de spelers, maar allen weten ze er goed mee om te gaan. Wanneer de lakei naar het einde van de rondleiding de beste vriend van enkele kinderen is geworden, dan weet je dat dit snor zit.

Simon de Merode haalde het idee van deze Kerstmagie uit zijn jeugd. Hij groeide op in Frankrijk waar er veel kerstverhaaltjes werden gespeeld in de kastelen van de omgeving. Toen hij het kasteel in Westerlo van zijn familie over kocht, waren er de Kasteelfeesten op het jaareinde. Een typische Kerstmarkt met kraampjes die voornamelijk drank en eten verkochten. Al snel wou hij die omvormen naar een diepgaander format dat cultuur en erfgoed een plaats zou geven, voornamelijk aan de lokale bevolking. Kerstmagie was geboren en met deze vijfde editie die al voor de eerste voorstellingsdag uitverkocht is, mag het duidelijk wezen dat zijn opzet geslaagd is. 8500 mensen zullen doorheen het kasteel van Westerlo en zijn magische ruimtes gaan kijken naar een magisch kerstverhaal met lakeien, trollen, piraten en elfjes.

Kerstmagie is te zien in Westerlo, Laarne, Sint-Truiden, Vlamertinge, Hingene en Wijnendale. Meer informatie & tickets vind je op www.kerstmagie.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort