Stijn De Wolf

Met de dertiende en (voorlopig?) laatste aflevering van de populaire webreeks Wh@evR! deze vrijdag, is het hoge tijd om een van de drijvende krachten en regisseur aan het woord te laten. Stijn De Wolf kwam met Camerata Productions al snel met het idee voor een webreeks op de proppen toen het corona-virus zijn eerste tanden in onze sociale contacten zette. Hoe kijkt hij terug naar het het maken van deze reeks en de toekomst?

Je bent nooit echt alleen

Nu vrijdag komt de laatste aflevering online, hoe kijk jij terug op de realisatie van deze webreeks?

Het is een hele uitdaging geweest! Zeker als je weet dat de productionele werking vooral op de “goodwill” van vele liefhebbers is gebouwd. Met onze filmafdeling hadden we wel al wat ervaring met fictie te produceren via de verschillende kortfilms die we maakten, maar als je alle afleveringen van Wh@evR! optelt, hebben we nu bijna een langspeelfilm afgeleverd. Dat zorgde voor heel wat uitdagingen, zowel productioneel als financieel. Daarnaast was ook de publieke ontsluiting van deze webreeks een intens werk. Want naast de afleveringen waren er ook talrijke socials actief, werden er songs en videoclips opgeleverd en werd er merchandise in de markt gezet. We zijn met Camerata Productions dan ook bijzonder trots en dankbaar dat we dit met een hele groep enthousiaste medewerkers hebben kunnen verwezenlijken.

Deze webreeks was initieel een coronaproject ter vervanging van jullie theaterprojecten, maar ik kan met niet voorstellen dat het eenvoudig was om dit coronaproof te draaien?

Deze webreeks op papier voorbereiden vormde op zich geen probleem, het effectief opnemen was inderdaad een ander paar mouwen. De opnames van deze reeks waren onderworpen aan de coronamaatregelen die voor de filmsector werden opgelegd door Screen Flanders. De hoofdcast en de belangrijkste bijrollen vormden gedurende de draaiperiode een “professionele bubbel” die effectief getest werd. Zo konden zij onderling wel contactscènes spelen en quasi normaal acteren met elkaar. Ook de meeste nabije crewleden werden op voorhand getest al moesten wij uiteraard wel de hele draaiperiode onze mondmaskers ophouden, de grimemensen zelfs met mondmasker én faceshield. Voor alle gastrollen en figuranten waren de regels steeds: repeteren of technische repetitie met mondmaskers en enkel de effectieve opname zonder mondmasker. Daarnaast waren er ook een resem beschermende maatregelen voor iedereen die op set kwam: ’s morgens werd van iedereen de lichaamstemperatuur en de saturatie opgemeten en werden de handen regelmatig ontsmet. Daarnaast was de opnameleider ook aangesteld als Coronamanager om er op toe te zien dat iedereen zich aan de regels hield. Het was een vreemde manier van werken, maar we zijn allemaal enorm blij dat we op deze manier wel de opnames op een ‘normale’ manier hebben kunnen laten plaatsvinden!

Met een extra dosis spanning, een extra dosis liefde maar vooral een extra grote dosis vriendschap, want dat is toch waarvoor onze Wh@evR! staat

Jullie konden rekenen op heel wat gastrollen die afkomstig waren uit amateurverenigingen binnen het Vlaamse Musicallandschap maar ook op enkele professionele acteurs.

Klopt en daar zijn we heel dankbaar om. Het was een leuk weerzien met heel wat ‘bekende’ gezichten binnen het liefhebbersmilieu. Velen van hen zagen de laatste maanden hun eigen hobby ook gekelderd waardoor ze dit project maar al te graag een warm hart wouden toedragen. Scenariomatig waren er ook enkele professionele acteurs nodig die zichzelf speelden. Dat we daarvoor konden rekenen op Lennart Lemmens, Ingrid Coppieters of Mark Tijsmans is natuurlijk een godsgeschenk!

Je bent niet alleen actief bij Camerata Productions maar je werkt daarnaast ook fulltime als theaterregisseur. Hoe overleef je deze bijzondere tijden?

Ja, de impact van corona is niet te onderschatten. Ik denk dat het voor iedereen die actief is in de vrijetijdssector zeer beklemmende tijden zijn. Voor veel professionelen uit mijn directe omgeving is dit een job en een inkomen, maar voor nog veel meer mensen is dit ook hobbymatig een passie en een sociaal gebeuren. Het is jammer dat onze sector als sinds maart gesloten moet blijven, terwijl nu duidelijk is geworden dat dat het virus niet bepaáld heeft tegengehouden. Ik weet dat er producenten zijn die dit seizoen reeds aan het opgeven zijn, dat zijn voor vele freelancers echte sociale drama’s. De vrijetijdssector en alle gelinkte nevenactiviteiten genereren zowel financieel als intermenselijk een enorme maatschappelijke meerwaarde, maar jammer genoeg blijven we toch een beetje het weeskind waar niemand echt om geeft.

Maar ondanks de huidige pandemie besloten jullie om met de productie van Wh@evR! toch vooral hoop te prediken?

Uiteraard, dat probeert iedereen toch? Net daarom is de slagzin van de reeks en het titelnummer is “Je bent nooit echt alleen” en dat is wat we met deze reeks op alle mogelijke vlakken willen uitdragen. Dat er altijd iemand is die naar je kan luisteren en je verder kan helpen, zeker nu het lijkt dat iedereen steeds verder van elkaar komt te staan en vriendschappen minder evident zijn. Wat er ook gebeurt of hoe ellendig je je soms kan voelen, hou je niet stil want er zijn altijd mensen die je er doorheen willen én zullen helpen!

We zijn met Camerata Productions dan ook bijzonder trots en dankbaar dat we dit met een hele groep enthousiaste medewerkers hebben kunnen verwezenlijken

Kan je nog een tipje van de sluier oplichten over de finale aflevering?

Iedereen die deze webserie gevolgd weet dat we nog wel wat vragen te beantwoorden hebben, de aflevering van vrijdag zal in tijdsduur dan ook dubbel zo lang zijn. Met een extra dosis spanning, een extra dosis liefde maar vooral een extra grote dosis vriendschap, want dat is toch waarvoor onze Wh@evR! staat. De cast en crew hebben vorig weekend deze seizoensfinale al kunnen bekijken en de reacties waren zowel verrassend als emotioneel.

Hoe ziet de toekomst er uit voor deze webserie? Komt er een vervolg op Wh@evR!?

De creatie en productie van deze webreeks werden intern alvast positief ervaren, al weten we ook wel dat er nog ruimte is voor verbetering. Ook de reacties en de kijkcijfers zijn goed dus zijn we nu met enkele partners in gesprek om te kijken of we dit verhaal kunnen verlengen hetzij in de huidige vorm of als een ander project. Die verschillende mogelijkheden aftoetsen vraagt heel wat tijd en energie maar het lijkt me niet dat Wh@evR! al een eindig verhaal is…

Wh@evR! is te vinden op de online platformen van Musical Vibes waar er elke week een nieuwe aflevering verschijnt. Klik HIER om de eerste aflevering te bekijken.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort & Camerata Productions vzw