Wachten op Gateaux

Schrijf eens een stuk over een fitnessclub waar elk lid het verschrikkelijk vindt om te sporten. Dat was het idee waarmee de Britse toneelschrijvers Ed Waugh en Trevor Wood Waiting for Gateaux schreven. Het EWT in Deurne maakte er als eerste een vertaling van en zo ging dit weekend de komedie in première.

Sterk in eenvoud

Regisseur Frank De Kaey zorgt er ook dit seizoen voor dat er weer goede komedies op het programma staan bij het EWT. Na La Cage aux Folles proberen ze het publiek mee te krijgen met de Britse komedie Wachten op Gateaux.

De grootste lof gaat naar Martine De Jager, die de pannen van het dak speelt als Jackie

De komedie vertelt het verhaal van Marleen (Anne Mie Gils), een weduwe die al jaren de fitnessclub Mar-lenigheid uitbaat. De club houdt ze er vooral op na om haar sociale contacten te onderhouden en telt slechts twee andere leden: haar beste vriendin Jackie (Martine De Jager) en einzelgänger Donald (Marc Verbruggen). Het drietal heeft niet zo’n hoog petje op van sport en gewicht verliezen en houdt meer van Milky Ways eten en liedjes zingen waar eten in voorkomt. Op een dag brengt Jackie haar gothiczusje Whitney, a.k.a. ‘Raaf’ (Iante Beye) mee, die in eerste instantie totaal geen zin heeft om lid te worden van het kleine clubje. Als dan tv-producer Sofie (Chris Mathieu) komt binnenvallen omdat ze een documentaire wil draaien over het fitnessclubje, ruikt zij als eerste onraad en doet ze er alles aan om het clubje van haar zus te redden.

De grootste lof gaat naar Martine De Jager, die de pannen van het dak speelt als Jackie. De Nederlandse heeft de zaal zo op haar hand en is grappig in alles wat ze doet. Ook Anne Mie Gils en Marc Verbruggen spelen vlot, waardoor je goed in het verhaal blijft. De grootste verrassing van de avond is Iante Beye. Volledig onherkenbaar in zwarte make up en shirts met opzichtig opschrift, speelt zij als Whitney ontzettend sterk. Al had dat (misschien iets te geforceerd) Nederlands accent op het einde niet gemoeten. Het personage is sterk in zijn harde praat en plat accent. Chris Mathieu is, qua persoonlijkheid, wel goed gecast als producer Sofie, maar heeft wat moeite om naast kleppers als De Jager en Beye stand te houden als haar personage.

De scènes waarop het clubje toch effectief even aan het sporten gaat, maar daar lichamelijk totaal niet toe in staat is, blijven zeker bij

Het stuk is sterk in zijn eenvoud. Hilarische momenten zoals de scènes waarop het clubje toch effectief even aan het sporten gaat, maar daar lichamelijk totaal niet toe in staat is, blijven zeker bij. De eindscène is dan misschien niet de grappigste, het is wel de mooiste waarin alle stukjes (en chocoladerepen) op zijn plaats vallen. Het EWT doet weer waar het sterk in is. Een Vlaams getinte komedie brengen waardoor heel de zaal weer aan het lachen gaat. Net als Godot komt ook de Gateaux niet opdagen, maar het entertainment gehalte ligt hier alvast een stuk hoger.

Wachten op Gateaux is nog tot en met 17 december te zien in het EWT Theater in Deurne. Meer informatie en tickets vind je op www.ewt.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Patrick Defort